Сънна апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва. Ако хъркате силно и се чувствате уморени, дори и след сън цяла нощ, вие вероятно имате сънна апнея. Сънната апнея може да засегне всеки, дори деца.
Има два основни вида сънна апнея
Обструктивна сънна апнея (по-често срещаната форма) – получава се, когато мускулите на гърлото се отпуснат. В резултат на това дихателните пътища се стесняват или затварят.
Централна сънна апнея -появява се когато мозъкът ви не изпраща правилните сигнали към мускулите, които контролират дишането.
Ако смятате, че може да имате сънна апнея, посетете Вашия лекар. Лечението е необходимо, за да се избегнат проблеми със сърцето и други усложнения. Признаците и симптомите на двата вида апнея се припокриват, което понякога прави по-трудно определянето на вида й.
Най-честите признаци и симптоми за сънна апнея
– Прекалена сънливост през деня
– Силно хъркане
– Спиране на дишането по време на сън
– Резки събуждания, придружени от задух
– Сухота в устата или болки в гърлото при събуждане
– Сутрешно главоболие
– Безсъние
Рискови фактори
Наднормено тегло. Мастните натрупвания около горната част на дихателните пътища могат да пречат на дишането. Все пак, не всеки, който има сънна апнея е с наднормено тегло.
Обиколка на шията. Хората с по-дебел врат могат да има по-тесни дихателни пътища.
Стеснени дихателни пътища, наследени генетично. Сливиците и лимфните възли могат да се разширяват, което може да блокира дихателните пътища.
При мъжете се наблюдава сънна апнея два пъти често. Жените с наднормено тегло и в перид след менопауза са с повишен риск.
Сънната апнея настъпва значително по-често при хора над 60 години.
Ако член на семейството има сънна апнея, може да сте изложени на повишен риск.
Употреба на алкохол, упойващи вещества и успокоителни. Тези вещества отпуснат мускулите в гърлото.
Пушенето. Пушачите са три пъти по-склонни към обструктивна сънна апнея.
Затруднено дишане през носа, породено от анатомичен проблем или алергии.
За лечение на хъркането и обструктивната сънна апнея съществуват апарати, като този на картинката по-долу.
Ксилитол

Ксилитол

Ксилитолът е натурален заместител на захарта и клинично доказан враг на бактериите. Той се екстрахира главно от царевични кочани. Други естествени източници на ксилитол са сливите, ягодите и малините. Той разполага с 40% по-малко калории от захарта. Само 1/3 от...

повече информация
DVI Израел

DVI Израел

DVI е най-голямата безплатна стоматологична клиника в Израел, предлагаща зъболечение на най-високо ниво, благодарение на зъболекари доброволци от всички краища на света. От 1980 година насам DVI предлага безплатна стоматологична помощ в Ерусалим на деца и младежи в...

повече информация
Паста за зъби и конец

Паста за зъби и конец

История на пастите за зъбиРазвитието на пастите за зъби може да се проследи още от 500 г. пр. н. е. в античните държави – Китай и Индия. През 1873 Colgate представя форма на паста за зъби близка до сегашните, ароматизирана паста в стъклен буркан. През 1896 на пазара...

повече информация
Свържете се с нас

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговорим

* Прочетох и се съгласявам с:

(+359) 2 958 48 41 | София, бул. България 49

 

Последвайте ни в социалните мрежи

ПРОФЕСИОНАЛНО И ЕФИКАСНО

Ние ценим Вашето здраве и затова може да разчитате на първокласно лечение, високотехнологично оборудване и индивидуален подход в приятелска обстановка.

УСЛУГИ

Master Dent предлага професионално комплексно стоматологично лечение. На първо място ценим Вашето време, затова сме стриктни и точни с изпълнението на поетите ангажименти.

МОТО

Мотото ни е да бъдем професионалисти и съвместно с пациентите ни да изградим индивидуален план на лечение.