Паста за зъби и конец

История на пастите за зъби
Развитието на пастите за зъби може да се проследи още от 500 г. пр. н. е. в античните държави – Китай и Индия. През 1873 Colgate представя форма на паста за зъби близка до сегашните, ароматизирана паста в стъклен буркан. През 1896 на пазара се появява първата паста за зъби в пласмасова туба с името Colgate Dental Cream. След Втората световна война развитието на синтетичните детергенти (сапуни) се прилага и при производството на пастите за зъби.
В днешно време големият избор на пасти може да затрудни всеки. Когато купувате паста за зъби и в нея се съдържа флуор няма значение каква марка ще бъде тя. Всички пасти с флуор действат ефективно в борбата с плаката и кариеса. Също така те почистват и полират зъбния емайл.
Видове пасти за зъби
Ако имате чувствителни зъби използвайте десензитиращи пасти (desensitizing toothpaste). Основната им съставка е стронциев хлорид или калиев нитрат. Те предпазват каналчетата на зъба, които са свързани с нерва.
Конци за зъби
Историята на конците за зъби датира от много години. Още праисторическите хора и американските индианци са използвали клечки и конци за зъби. В днешни дни откривателят на конците за зъби Пармли,зъболекар от Ню Орлиънс още през 1815, препоръчва на своите пациенти да почистват зъбите си с копринен конец. Това негово откритие няма търговско значение до момента, в който компания от Масачузетс започва производството на копринен конец за обща употреба. Първият патент за конец за зъби принадлежи на компанията Johnson&Johnson от Ню Джърси.
До Втората световна война флос техниката не е популярна. По това време д-р Бас открива найлоновите конци като заместители на копринените. Те са по-подходящи защото са еднакви, с по-добро качество, изградени са от меки цилиндрични влакна, които могат да се произвеждат в различни размери и са по-устойчиви на абразиране.
След края на войната д-р Бас набляга на важността от използването на конци и четки за зъби. В момента използването на флос техника е единствен начин за премахване на плаката от труднодостъпните междузъбни пространства.
Сънна апнея

Сънна апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва. Ако хъркате силно и се чувствате уморени, дори и след сън цяла нощ, вие вероятно имате сънна апнея. Сънната апнея може да засегне всеки, дори деца.Има два основни вида сънна...

повече информация
Ксилитол

Ксилитол

Ксилитолът е натурален заместител на захарта и клинично доказан враг на бактериите. Той се екстрахира главно от царевични кочани. Други естествени източници на ксилитол са сливите, ягодите и малините. Той разполага с 40% по-малко калории от захарта. Само 1/3 от...

повече информация
DVI Израел

DVI Израел

DVI е най-голямата безплатна стоматологична клиника в Израел, предлагаща зъболечение на най-високо ниво, благодарение на зъболекари доброволци от всички краища на света. От 1980 година насам DVI предлага безплатна стоматологична помощ в Ерусалим на деца и младежи в...

повече информация
Свържете се с нас

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговорим

* Прочетох и се съгласявам с:

(+359) 2 958 48 41 | София, бул. България 49

 

Последвайте ни в социалните мрежи

ПРОФЕСИОНАЛНО И ЕФИКАСНО

Ние ценим Вашето здраве и затова може да разчитате на първокласно лечение, високотехнологично оборудване и индивидуален подход в приятелска обстановка.

УСЛУГИ

Master Dent предлага професионално комплексно стоматологично лечение. На първо място ценим Вашето време, затова сме стриктни и точни с изпълнението на поетите ангажименти.

МОТО

Мотото ни е да бъдем професионалисти и съвместно с пациентите ни да изградим индивидуален план на лечение.