Сънна апнея

Сънната апнея е нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва. Ако хъркате силно и се чувствате уморени, дори и след сън цяла нощ, вие вероятно имате сънна апнея. Сънната апнея може да засегне всеки, дори деца.

Има два основни вида сънна апнея

  Обструктивна сънна апнея (по-често срещаната форма) – получава се, когато мускулите на гърлото се отпуснат. В резултат на това дихателните пътища се стесняват или затварят.
  Централна сънна апнея -появява се когато мозъкът ви не изпраща правилните сигнали към мускулите, които контролират дишането.

Ако смятате, че може да имате сънна апнея, посетете Вашия лекар. Лечението е необходимо, за да се избегнат проблеми със сърцето и други усложнения. Признаците и симптомите на двата вида апнея се припокриват, което понякога прави по-трудно определянето на вида й.

Най-честите признаци и симптоми за сънна апнея
– Прекалена сънливост през деня
– Силно хъркане
– Спиране на дишането по време на сън
– Резки събуждания, придружени от задух
– Сухота в устата или болки в гърлото при събуждане
– Сутрешно главоболие
– Безсъние

Рискови фактори

  Наднормено тегло. Мастните натрупвания около горната част на дихателните пътища могат да пречат на дишането. Все пак, не всеки, който има сънна апнея е с наднормено тегло.
  Обиколка на шията. Хората с по-дебел врат могат да има по-тесни дихателни пътища.
  Стеснени дихателни пътища, наследени генетично. Сливиците и лимфните възли могат да се разширяват, което може да блокира дихателните пътища.
  При мъжете се наблюдава сънна апнея два пъти често. Жените с наднормено тегло и в перид след менопауза са с повишен риск.
  Сънната апнея настъпва значително по-често при хора над 60 години.
  Ако член на семейството има сънна апнея, може да сте изложени на повишен риск.
  Употреба на алкохол, упойващи вещества и успокоителни. Тези вещества отпуснат мускулите в гърлото.
  Пушенето. Пушачите са три пъти по-склонни към обструктивна сънна апнея.
  Затруднено дишане през носа, породено от анатомичен проблем или алергии.

За лечение на хъркането и обструктивната сънна апнея съществуват апарати, като този на картинката по-долу.

Нашата форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговоримИзползвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.