Паста за зъби и конец

История на пастите за зъби
Развитието на пастите за зъби може да се проследи още от 500 г. пр. н. е. в античните държави – Китай и Индия. През 1873 Colgate представя форма на паста за зъби близка до сегашните, ароматизирана паста в стъклен буркан. През 1896 на пазара се появява първата паста за зъби в пласмасова туба с името Colgate Dental Cream. След Втората световна война развитието на синтетичните детергенти (сапуни) се прилага и при производството на пастите за зъби.

В днешно време големият избор на пасти може да затрудни всеки. Когато купувате паста за зъби и в нея се съдържа флуор няма значение каква марка ще бъде тя. Всички пасти с флуор действат ефективно в борбата с плаката и кариеса. Също така те почистват и полират зъбния емайл.
Видове пасти за зъби
Ако имате чувствителни зъби използвайте десензитиращи пасти (desensitizing toothpaste). Основната им съставка е стронциев хлорид или калиев нитрат. Те предпазват каналчетата на зъба, които са свързани с нерва.
Конци за зъби
Историята на конците за зъби датира от много години. Още праисторическите хора и американските индианци са използвали клечки и конци за зъби. В днешни дни откривателят на конците за зъби Пармли,зъболекар от Ню Орлиънс още през 1815, препоръчва на своите пациенти да почистват зъбите си с копринен конец. Това негово откритие няма търговско значение до момента, в който компания от Масачузетс започва производството на копринен конец за обща употреба. Първият патент за конец за зъби принадлежи на компанията Johnson&Johnson от Ню Джърси.

До Втората световна война флос техниката не е популярна. По това време д-р Бас открива найлоновите конци като заместители на копринените. Те са по-подходящи защото са еднакви, с по-добро качество, изградени са от меки цилиндрични влакна, които могат да се произвеждат в различни размери и са по-устойчиви на абразиране.

След края на войната д-р Бас набляга на важността от използването на конци и четки за зъби. В момента използването на флос техника е единствен начин за премахване на плаката от труднодостъпните междузъбни пространства.

Нашата форма за въпроси

Ако имате въпрос относно нашите услуги, ще се радваме да Ви отговоримИзползвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхраняването и обработката на данните от този уебсайт.